Terug naar het dagboek....

Za 17/7/2010 :

Vandaag 23 jaar geleden was het onze trouwdag. Dat is toch wel al een heel stuk van een mensenleven.
We staan op om 7 uur en vertrekken weer met de picknick voor ontbijt en middagmaal in de auto. Ontbijten aan royale picknicktafel vinden we nog altijd prettiger dan op één van de hotelkamers. Het is wel frisjes buiten, het is net 9°. We hebben de truien en de verwarming in de auto wel nog nodig.
Deze nacht viel het op hoe stil het wel was buiten. Dat is dan een voordeel van het slapen in een cabin: er is geen licht en ook geen geluiden op de gang. Alleen de bedden zijn nogal kleine Queen-size bedden (hé, Karlien).
Vandaag bezoeken we de geisers in het Upper Geyser Basin (rond Old Faithful). Het is zo’n 60 km rijden tot aan Old Faithful. We rijden heel lang langs het Lake Yellowstone: groot en groots om te zien. Onderweg zien we nog een koppel elanden. Ze storen zich nergens aan en stappen gewoon rustig langs de weg.
Eerst gaat Pieter snel de uren noteren waarop de geisers actief zullen zijn vandaag.
Old Faithful (oude betrouwbare) kreeg zijn naam omdat hij één van de grotere en meest betrouwbare geisers is. Hij barst meestal uit om de 90 minuten. Een uitbarsting duurt dan 2 tot 5 minuten en wordt vooraf gegaan door wat gesputter.
Pieter noteerde dat de Grand Geyser vandaag om rond 9 uur actief zou zijn. Er kan een vertraging zijn van 2 uur. Hij barst wel maar om de 7 à 15 uur uit. We hebben dus geluk. We stappen dus eerst richting Grand Geyser. Daar zitten een handvol doorwinterde geiserspotters: mensen die met de walkie-talkie in de hand en aan de Rangers de tijdstippen van enige activiteit doorgeven. Alle voortekens zijn er, maar het wordt geduldig wachten. Ja, hij stelde ons geduld bijna 2 uur lang op de proef. Maar, ons geduld werd wel beloond met een schitterende uitbarsting. Dit hadden we nog nooit gezien: schitterend gewoon.
Dan snel in de richting van Old Faithful want die zou om 11u31 actief zijn. Daar stond werkelijk een menigte volk om naar de geiser te kijken. Mooi, maar na de Grand Geyser wel een beetje mini.
Picknicken doen we op de parking, aan de auto. Het is niet het moment om de auto te verplaatsen voor de picknick want de mensen schuiven letterlijk aan als er iemand wegrijdt. Nadien nog ijsje op het terras van de Lodge, ondertussen geeft Old Faithful ons zijn volgende schouwspel kado.
Dan stappen we weer voorbij de Grand Geyser, we volgen wel een ander pad. Onderweg passeren we zelfs een mini geiser die Belgian … heet. Rond 14u30 staat een uitbarsting van de Riverside Geyser gepland. Die ligt aan de oever van de Firehole River. Hij is zeer nauwkeurig te voorspellen en is de meest pittoreske van het park. Hij spuit een waterkolom tot 23 m hoog in een boog de rivier in.
Na zijn voorstelling, wordt het een heel eind stappen naar de auto. Na een tankbeurt rijden we door naar het Midway Geyser Basin waar we de Grand Prismatic bekijken. Het is de op één na grootste warmwaterbron ter wereld en de grootste in Yellowstone. De naam is ontleend aan de felle kleuren van de algenbeddingen in poel.
Nadien keren we terug naar ons hotel. Pieter maakt nog foto’s van het hotel en we doen de nodige boodschappen voor morgen.

Tip: Dit geldt ook voor Canada…
Het stikt hier overal van de muggen (kan moeilijk anders in een landschap met zoveel bomen en  water). Zodra je ook maar één voet uit de auto zet, insmeren met muggenstick. Hier verkopen ze goede, straffe muggenspray. Best ook controleren of je geen beestjes in de auto laat. Ze kunnen echt venijnig en veel bijten.

   meer       eland       castle


   grand       bron       bron2

   old faithful       bron3       foto

   foto       spring2       grand prismatic spring

                                                      huisje