Terug naar het dagboek....

Za 10/7/2010 :

Opstaan om 7uur: we worden het stilaan gewoon.
Ontbijt op onze kamer: deze keer met gewoon bruin en wit brood: superlekker! Geen verrassingen!
We vertrekken in Jasper voor een rit van 240 km richting Lake Louise. Vanuit het Jasper NP (National Park) rijden we via de Icefields Parkway of Highway 93 richting Bannf NP. Onze rit van vandaag zou de mooiste van onze trip moeten worden. We zouden ook beren of andere dieren moeten kunnen zien.
Het laatste is bij ”zouden” gebleven. Het eerste is meer dan waar geworden. Volgens vake zouden de beren verplicht moeten worden om een fluo-vestje te dragen, zo vallen ze beter op in het bos.
Super-mooi, ongelooflijk, niet vast te leggen op foto of op film… we hebben het gezien, geroken, gevoeld en voor lange tijd opgeslagen op de harde schijf van ons geheugen.
Pieter en Jeroen hebben wel geprobeerd om het ook op film en foto vast te leggen. Onze fotograaf Pieter heeft zich met ons (gelukkig) digitaal fototoestel eens goed laten gaan en maar liefst 322 foto’s genomen. Daar zullen toch wel een paar goede tussen zitten zeker.
Onze eerste stop was bij de Athabasca Falls, nadien stopten we bij de Sunwapta Falls. Bij de Athabasca Falls was het uitkijkpunt zodanig aangelegd dat je de waterval vanuit alle richtingen kon bekijken. Op één plaats werd je nat van het rondstuivende water. Enorm, wat water met een grote massieve rots kan doen. De Sunwapta Falls waren veel smaller en hadden nog diepere kloof gemaakt.
We hadden de Athabasca rivier al een hele tijd naast de snelweg gehad. We kwamen nu eindelijk bij de Athabasca Glacier in de Columbia Icefields. Vanop de snelweg zagen we een groep mensen stappen op de gletsjer, we zagen ook de speciale bussen die toeristen over de gletsjer brengen.
Vanop de parking was het nog even stappen via een uitgestippeld pad tot aan het begin van de gletsjer. Op de infoplaten langs het pad werd uitdrukkelijk gevraagd niet zonder een ervaren gids op de gletsjer te gaan. Het zicht op de gletsjer was werkelijk fenomenaal. Langs het pad werd ook aangegeven tot op welk niveau de gletsjer jaren geleden kwam. Inderdaad, de gletsjer is al veel minder groot geworden onder invloed van de opwarming van ons klimaat.
De volgende stop was langs het Waterfowl Lake. Schitterend blauw water, dennen en bergen… net een prentkaart.
Tijdens de picknick wordt het uitkijken voor eekhoorntjes. Ze zouden de kaas van ons brood komen halen. Voor de rest poseren ze gewillig voor onze fotograaf en cineast van dienst.
Peyto Lake wordt onze volgende stopplaats. We klimmen flink naar boven om dan beloond te worden met een schitterend zicht op het mooiste meer dat we hier al gezien hebben. Lichtblauw ligt het erbij in de diepte tussen de bergen. De lichtblauwe kleur wordt veroorzaakt door het feit dat het water alle kleuren van het zonlicht absorbeert behalve de lichtblauwe, die wordt weerkaatst.
Het einde van onze rit is het stadje Lake Louise waar ook het gelijknamige meer ligt. Eerst checken we in in ons hotel. Het lijkt op dat van gisteren, elke kamer heeft zijn eigen buitendeur. Onze twee kamers liggen naast elkaar op de tweede verdieping.
We pakken uit en rijden dan nog naar Lake Louise. Hoe toeristisch… in tegenstelling tot wat we vandaag allemaal al hebben gezien. Het meer is bijzonder mooi, de omgevende bergen ook maar het krioelt hier van de mensen. Er valt amper een parkeerplekje te vinden.
We stappen een tijdje rond het meer, daar wordt het rustiger.
Nadien doen we nog boodschappen voor het ontbijt en de picknick van morgen. Morgenvroeg gaan we al heel vroeg naar Moraine Lake kijken. Ook ons ontbijt wordt picknick.


    water1       water2       water3
      Athabasca Falls                         Sunwapta Falls                             Athabasca River


    berg       eekhoorn       gletsjer
      Icefields Parkway                                                                        Athabasca Glacier


    pjk       meer
                       Waterfowl Lake                                                            Peyto Lake


    lake       lake2
        Lake Louise                                                         Lake Louise